Kennismaking

Wie staat achter Vierkant Blauw?

Yolande  2019

 

Mijn naam is Yolande Blauw. Ik ben geboren in 1965.

Ervaring als leerling 
Van jongs af vond ik rekenen leuk. Het goochelen met getallen en het oplossen van rekenpuzzels en vraagstukjes boeide mij enorm. Mijn mooiste herinneringen zijn de ‘uitstapjes’ in de rekenles. Het opmeten van de haan van de kerk, toen deze voor restauratie van de toren werd gehaald. Het rennen van een kilometer en daarna in de klas rekenen met de gegevens: vergelijken van snelheden, grafieken maken en onze vorderingen bijhouden. Het met zoveel mogelijk kinderen in een kubieke meter zitten.

Nu weet ik dat we door het zelf beleven van het rekenen, het gevoel krijgen voor maat en hoeveelheid, en daarmee grip op de wereld om ons heen.

Plezier, veiligheid en vertrouwen zijn de voorwaarden om te kunnen leren.

Begrijpen waarom en waarvoor je iets leert en het begrijpen van de leerstof zelf zijn motiverende factoren. Evenals het samen mogen leren.

Dit zijn mijn drijfveren in mijn onderwijsloopbaan.

 

Ervaring als docent
Na de Pedagogische Academie heb ik vijftien jaar in het basisonderwijs gewerkt, als leerkracht en directeur. In de avonduren studeerde ik wiskunde. Met deze ervaring en kennis ben ik gaan werken op de Pabo. Eerst vijf jaar als stagecoördinator, stage- en scriptiebegeleider en docent management, daarna zeven jaar als rekenwiskundedocent, stage- en studiebegeleider.

Ik heb veel rekenleed, frustratie en onbegrip bij studenten gezien en gehoord. Vooral bij de zwakste rekenaars. Vrijwel al deze studenten hadden een hekel aan rekenen.

Ik heb gemerkt dat het zelf ervaren van rekenen en het plezier maken bij het rekenen ook op deze leeftijd leidt tot succes. Frustratie wordt omgezet in een positieve houding die deze aankomende leerkrachten weer aan de kinderen op de basisschool kunnen overbrengen.

Ervaring in een eigen praktijk 
Vanaf 2012 pas ik mijn drijfveren toe in mijn praktijk.

Door in een veilige omgeving en op een ontspannen manier te werken vallen blokkades weg, wordt leren weer mogelijk en kunnen successen behaald worden. Het begrijpen waarvoor je iets leert, heeft een belangrijke plaats in de lessen. En natuurlijk staat plezier voorop.

Mijn motto is: Veilig + plezier + ervaren = succes

Loopbaan in het kort »